Bekkenbodemtraining: waarom het belangrijk is, en hoe je het doet

Bekkenbodem training

 

Heb je moeite om naar het toilet te gaan? Heb je ooit dat moment gehad waarop alles er in één keer uitkwam en je niet eens besefte hoeveel vloeistof er in je lichaam zat? Zo ja, dan ben je niet alleen. Miljoenen mensen over de hele wereld ervaren deze problemen met hun onderbuik. Deze mensen weten niet dat ze dit probleem hebben totdat ze eraan gaan werken. In deze blogpost gaan we het hebben over een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben: het gebrek aan bekkenbodemtraining . Bekkenbodemtraining is niet alleen voor vrouwen! Iedereen die een zwakke of onderactieve bekkenbodem heeft, kan profiteren van de voordelen die dit soort training biedt. De belangrijkste voordelen van meer kracht in je bekkenbodem zijn een betere blaascontrole, sterkere orgasmes en minder urine-incontinentie gedurende het hele leven. Als u bijvoorbeeld later in uw leven kinderen krijgt, helpt meer kracht om de druk op verzwakte urethrale wanden te verminderen en vermindert het mogelijke schade door urineverlies (ook bekend als inspanningsincontinentie). Lees verder voor meer informatie over waarom het belangrijk is te begrijpen wat de oorzaak is van een lage buikspierkracht en hoe u bekkenbodemoefeningen correct kunt uitvoeren.

Wat veroorzaakt zwakke bekkenbodemspieren?

De spieren van de bekkenbodem bevinden zich diep in je buik. Ze bestaan uit de levator ani, iliococcygeus, pubococcygeus, coccygeus en ileocecoccygeus. Deze spieren helpen uw bekkenorganen op hun plaats te houden. Naast hun rol in het bekkengebied regelen ze ook de stroom van urine en sperma. Als je zwakke bekkenbodemspieren hebt, zijn ze niet in staat om je urine of sperma binnen te houden. Dat komt omdat urine en sperma worden opgeslagen in het bekkengebied. Daarom kunnen deze spieren ze niet ondersteunen.

Zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot veel symptomen, waaronder:

  • Moeite om naar het toilet te gaan zonder je te moeten haasten – dit kan leiden tot een meer stressvolle en gehaaste levensstijl.
  • Algemene bekkenpijn – dit kan zeer ongemakkelijk zijn en andere gezondheidsproblemen uitlokken.
  • Urine-incontinentie – dit is urineverlies wanneer u het niet wilt of kunt ophouden.

Hoe doe je bekkenbodemoefeningen?

Er zijn veel verschillende oefeningen die kunnen helpen uw bekkenbodemspieren te versterken.

Richt de vloer zo in dat u gemakkelijk kunt zitten of liggen met uw benen recht, voeten plat op de vloer. Als u oefeningen op de vloer doet, leg dan een kleed neer of gebruik een yogamat om uw vloer te beschermen.

Leg uw rug op de vloer en uw hoofd op een kussen (of een ander kussen als u vloeroefeningen doet op een stoel of bank).

Houd je ellebogen op je knieën en je handen omhoog met je vingers in elkaar gestrengeld.

Begin nu met het aanspannen van je anale sluitspieren. Je kunt dit doen door je wangen vast te pakken en ze naar elkaar toe te trekken.

Ontspan vervolgens je bekkenbodemspieren en laat je anale sluitspier los.

Herhaal dit proces 10 keer, ontspan dan je bekkenbodemspieren weer en herhaal.

Voordelen van een sterkere bekkenbodem

  • Betere blaascontrole – Als je je urine beter ophoudt, heb je in de toekomst minder kans op ongelukjes.
  • Sterkere orgasmes – De bekkenbodem speelt een belangrijke rol tijdens zowel het genot als het orgasme.
  • Minder urine-incontinentie – Bekkenbodemtraining kan de kracht van uw bekkenbodemspieren vergroten. Dit kan het risico op urine-incontinentie op latere leeftijd helpen verminderen.
  • Sterkere bekkenspieren – Sterkere bekkenbodemspieren verbeteren uw blaascontrole, orgasmes en uw algehele gezondheid.

Conclusie

Als u een van de bovenstaande symptomen ervaart, is het misschien een goed idee om met uw arts te praten over bekkenbodemtraining. Bovendien kan het versterken van uw bekkenbodemspieren het risico op urine-incontinentie op latere leeftijd helpen verminderen. Dus als u uw levenskwaliteit wilt verbeteren, begin dan vandaag nog met het trainen van uw bekkenbodemspieren!

Bekkenbodemtraining kan thuis worden gedaan, met een trainer of met een groepsles. Het is gemakkelijk om te beginnen, en het kost maar een paar minuten per dag om er de vruchten van te plukken. Dus, waar wacht u nog op?

Categories: